Experimenta amb la teva visió

Prova 1: Una visió confortable

D'una forma natural els nostres ulls, per la seva anatomia i la disposició dels músculs, estan més ben preparats per a la visió de prop en mirar cap avall.
És lògic pensar que en general el que observem de prop sol estar en una posició baixa a nivell de les nostres mans (llegir un llibre, escriure, pintar, etc...).

Però què passa quan hem de parar atenció a una pantalla situada a 50-60 cm?

Si el monitor el situem a l'alçada dels ulls o per sobre d'aquests, la convergència serà més forçada, de manera que sempre serà més confortable situar-lo per sota (de 15º a 20º).

Fes la prova! Agafa el teu mòbil o tauleta tàctil mostrant un text de lletra petita i compara el confort en llegir cap avall o cap amunt.

Veuràs quina diferència!Prova 2: Tenim dos ulls!

Quan mirem de prop, no només hem d'enfocar a aquesta distància, també cal coordinar els dos ulls perquè els eixos visuals coincideixin en el mateix punt i així obtinguem imatges molt similars en cada ull. Hi ha moltes persones que pateixen desajustos musculars oculars i quan treballen en visió pròxima han de fer esforços compensatoris de més o menys quantia.

Fes la prova!
Mirant la pantalla d'un mòbil a uns 30 cm col·loca el dit índex (sense pressionar) sobre l'angle extern de un ull. Podràs comprovar que la lectura es fa molt incòmoda.
En fer això provoquem una petita desviació a l'ull (on hem posat el dit) de manera que l'altre ull ha de tornar a ajustar-se per evitar la visió doble.
Aquest sobreesforç muscular ens pot provocar moltes molèsties en una fixació prolongada.

És la importància d'una bona visió binocular!Prova 3: El forat màgic!

És evident que per poder treballar amb pantalles els nostres ulls ens han de permetre gaudir d'una bona qualitat de visió. Si no és així, encara que els defectes visuals no siguin notables, acabarem segurament amb molèsties que poden perdurar fins i tot un temps després de la feina.
És per tant imprescindible fer una bona exploració del nostre sistema visual per verificar si hi ha alguna alteració, per petita que sigui, que ens dificulti les tasques en visió propera.

D'una forma molt casolana però, pots saber d'una forma aproximada si requereixes algun tipus de correcció per poder visualitzar millor els dispositius amb pantalles.

En un cartronet (negre si pot ser), fes un petit forat.
Apropa'l el màxim possible a un ull, mantenint l'altre tapat i observa la pantalla del mobil a 30 cm. Si a través de l'orifici pots veure els textos de la pantalla més nítids és molt probable que necessitis ulleres per veure millor de prop.
Per esbrinar si tens un enfocament, com cal, visita al teu òptic optometrista!