Solucions per combatre l'SVI

Regla del 20-20-20.

Si hem d'utilitzar qualsevol ordinador o dispositiu mòbil durant una bona estona hem de recordar aquesta senzilla regla. Consisteix a apartar la mirada de la pantalla durant uns 20 segons cada 20 minuts, si pot ser enfocant com a mínim a 20 peus (6metros). Així permetem flexibilitzar els músculs oculars que d'altra manera estarien bloquejats sempre a la mateixa distància. A aquest efecte hi ha multitud d'eines i aplicacions informàtiques que ens ho recorden de tant en tant.

 

Il·luminació

Hem de situar la pantalla de l'ordinador, portàtil o tauleta tàctil de manera que eliminem els reflexos de fonts lluminoses, especialment de les llums superiors o de les finestres. L'ús de persianes o cortines a les finestres ens pot ajudar a reduir els enlluernaments.

Si no hi ha manera de minimitzar l'efecte de les fonts de llum, podem considerar l'ús d'un filtre antibrillantor a la pantalla. Aquests filtres redueixen la quantitat de llum reflectida.

Filtres.

La tecnologia és necessària en la nostra societat actual, però ens hem de protegir dels seus efectes nocius.


Estudis han demostrat que de tota la radiació lumínica emesa per la majoria de pantalles LED (díodes emissors de llum) de les tauletes tàctils, telèfons intel·ligents, ordinadors i televisors, hi ha una part que pot ser nociva per als nostres ulls amb el pas del temps.
Hi ha filtres adients per absorbir aquestes radiacions que procedeixen de la il·luminació de les pantalles i que a més de permetre una visió més còmoda i millorar el contrast de l'imatge, ens protegeixen dels possibles efectes perjudicials per a la salut de la nostra retina.

Pregunta al teu òptic optometrista, ell t'aconsellarà sobre quin filtre és el més indicat en cada cas.
Seient i taula

Les cadires han de ser còmodes (sense excés) i una mica encoixinades i ajustades al cos.

L'alçada de la cadira s'ha de regular de manera que els peus descansin plans a terra o sobre un reposapeus. Si la cadira té braços, han de ser ajustats per proporcionar un suport còmode i l'alçada de la taula ha de permetre un angle de 90º o més entre el braç i l'avantbraç.

Els canells no han de descansar en el teclat en escriure.

Posició de la pantalla

Quan utilitzem un mòbil ho hauríem de situar a una distància no inferior a 30-35 cm i en el cas d'una tauleta tàctil aproximadament 40 cm.

Si es tracta d'una pantalla d'ordinador utilitzarem una distància de 50-70 cm depenent de les dimensions del monitor i sempre situarem l'extrem superior del monitor a l'alçada dels ulls, ja que aconseguim més confort en mirar la pantalla lleugerament cap avall (uns 15-20º).

Parpelleig voluntari

Per evitar els símptomes provocats per l'ull sec hem de tenir en compte una sèrie de recomanacions.
Forçar el parpelleig voluntari o mantenir tancats els ulls uns 20 segons de tant en tant. Per a això és un bon recurs posar algun objecte a l'àrea de treball que ens recordi, cada vegada que ho vegem, que cal humectar els ulls.
Evitar l'ús de lents de contacte i els ambients molt secs facilitats per la calefacció o l'aire condicionat.


L'estat visual.

Per mitigar els efectes de la síndrome visual informàtic és convenient acudir a l'òptic optometrista per sotmetre'ns a un examen visual i així descartar l'existència d'algun problema visual inadvertit o senzillament per actualitzar la graduació de les nostres ulleres o lents de contacte. A més a més, ell ens assessorarà en quines són les condicions millors de treball per evitar qualsevol simptomatologia relacionada amb l'SVI.